Яка обробка полів ефективніша: дронами або самохідними обприскувачами

Cвіт стає більш автоматизованим. У всіх сферах спостерігається стрімкий розвиток комп'ютерних технологій та систем автоматизації. Аналогічно відбувається і в сільському господарстві. Сьогодні одним із найбільш актуальних напрямків є обробка полів за допомогою безпілотних літальних апаратів. Невеликий сільськогосподарський агродрон здатний вирішувати безліч завдань із догляду за рослинами, ґрунтом, виконувати обробку фермерських угідь.

Зі статті докладніше дізнаєтеся, що дрон являє собою в аграрному господарстві, які переваги його використання перед традиційними наземними агрегатами.

Обробка полів дронами

На відміну від наземних агрегатів, розпилення з повітря виключає утворення технологічної колії та витоптування врожаю.
Незважаючи на те, що традиційні наземні обприскувачі чудово справляються з поставленими перед ними завданнями, у наш час їм створено зручну та практичну альтернативу. Обприскування полів дронами – це інноваційний підхід, що використовується для виконання цілого ряду агротехнічних робіт.

Серед основних переваг використання квадрокоптера можна виділити:
• високоточне розпилення засобів захисту рослин (ЗЗР);
• можливість працювати за будь-яких погодних умов;
• економне витрачання води;
• висока продуктивність (до 200 га за зміну роботи одного пристрою);
• можливість проводити роботи у темний час доби;
• робота на територіях із складним рельєфом, неправильної форми;
• рівномірне нанесення засобів захисту рослин.
Квадрокоптер працює з різними засобами захисту рослин в будь-яких формах і широко використовується для боротьби зі шкідниками та бур'янами. Раніше внесення спеціальних речовин та добрив здійснювалося виключно самохідними чи причіпними обприскувачами. Однак обидва варіанти призводили до появи колії з витоптаних рослин та скорочення врожайності. Використання дронів для внесення пестицидів повністю унеможливлює пошкодження врожаю, а також гарантує точкову доставку хімії.

Застосування подібної техніки дозволяє скоротити витрати спеціальних препаратів на три порядки, а також запобігти розростанню бур'янів та поширенню паразитів на ранній стадії.

Обробка полів хімікатами

Наприклад, у світлий час доби можна внести отруту на невелику ділянку, а вночі за допомогою дрона з ультрафіолетовою лампою зібрати всіх шкідників на підготовлене місце, де вони загинуть.
Також квадрокоптер може бути використаний для поширення пестицидів, починаючи з ранньої весни, коли на розмоклому грунті не може працювати навіть легка техніка. Такий підхід дозволяє не тільки подолати вогнища бур'янів на початку їх розмноження, але також заощадити час і ресурси.

У результаті, агродрони дозволяють суттєво заощадити на цілісності зелених насаджень, на кількості розпилюваних отрутохімікатів, обслуговуванні великої техніки і так далі. Кожен із перелічених вище чинників дуже важливий, особливо коли йдеться про обробку величезних площ.

Очевидно, що завдяки сучасним технологіям, зокрема, агродронам, з'явилася реальна можливість вести роботу набагато вигідніше з погляду грошових витрат.

Дізнатися докладніше про фінансову вигоду обробки полів від бур'янів дронами для фермерів можна в нашій окремій статті: «Яка фінансова вигода фермерам під час обприскування агродронами»
За допомогою агродронів виконаємо обприскування полів, садів, ягідників та виноградників
Чи підійде вам послуга обприскування посівів агродроном? Отримайте безкоштовну консультацію!

Самохідні обприскувачі

Висококліренсні самохідні обприскувачі широко використовуються для внесення гербіцидів та добрив. Вони прості в експлуатації та здатні обслужити велику площу за короткий проміжок часу. Такі пристрої добре справляються з поставленим завданням, однак вони не позбавлені істотних недоліків.

На відміну від сучасних агродронів самохідні агрегати:

• їх не можна використовувати для роботи після дощу (у бруд);
• призводять до знищення деякої кількості культури.

Розвиток сучасних технологій та очевидні переваги квадрокоптерів перед сільськогосподарськими обприскувачами призвели до широкого поширення літаючих апаратів. Невеликі пристрої чудово справляються із завданням обробки посівів, рослин та ґрунту.

Замовити послугу боротьби зі шкідниками та внесення добрив за допомогою дрону можна на сайті компанії AeroArni.
Яка фінансова вигода фермерам під час обприскування агродронами
Тому на полях та в садах України та інших країн обов'язково застосовується спеціальне обладнання.
Інші статті
5 причин чому агродрон не підходить для військових цілей
З початком повномасштабного вторгнення спостерігається зростання інтересу до можливості адаптації агродронів для військових потреб.